Over MDPK

Kunst is veel dichterbij dan je denkt. We komen er dagelijks mee in aanraking via radio, TV, op CD of DVD, in een boek, tijdschrift, op straat in architectuur, … en natuurlijk ook in allerhande theaters, cc’s, musea, concertgebouwen, … (meer info onderaan en nog meer info over de campagne onder MEER OVER MDPK)

Kunst is broodnodig en het kleurt onze dag. Met deze campagne willen we dit in aanloop van de verkiezingen in mei nog eens duidelijk aankaarten!

Er zijn al heel wat cultuurhuizen/collectieven, artiesten en cultuurliefhebbers die deze actie mee ondersteunen. Laat zien hoe belangrijk kunst voor jou is en toon ons Jouw Dagelijkse Portie Kunst! Doe ook mee aan de actie: meer info bij DOE MEE

Uw dagelijkse portie kunst!

Wat is er zo dagelijks aan kunst? En waarom voor u? Is kunst niet iets ongewoon en vreemd, bedoeld voor een kleine groep van mensen die gestudeerd hebben en er dus iets van snappen, hoor ik u vragen? Dat is in elk geval een wijd verspreid beeld dat er van kunst bestaat. Uweet wel: de kunstenaar die in zijn ivoren toren, ver van het gewoel en de massa, luxe-dingen maakt voor een kleine elite!

Maar wat als het toch niet zo zwart/wit is? Misschien komt u veel meer in contact met kunst dan u denkt? Misschien wel iedere dag! Misschien zelfs meerdere keren per dag! Denkt u even mee. U luistert naar de radio. U kijkt naar de televisie. U gaat naar de film. U koopt een CD of een DVD. En laten we de discussie over ‘hoge’ en ‘lage’ kunst even voor wat ze is. Klassieke muziek, jazz of pop: het zijn drie deuren naar drie verschillende werelden. Vivaldi, Toots Thielemans en Deus: ze kleuren je dag op een heel eigen manier. Maar er is meer. U wandelt door de stad en ziet standbeelden, historische gebouwen, moderne architectuur, mooi aangelegde tuinen, een aangenaam plein,…: allemaal werk van kunstenaars die onze publieke ruimte vorm geven. En wat met de omgeving waarin u thuis leeft? Hebt u er al eens bij stil gestaan dat de meubelen en de lampen, dat de decoratie van uw woonkamer en van uw keuken het resultaat zijn van toegepaste kunst? Of nog maar van onze kleding te zwijgen!

Stel u zich nu eens een wereld voor waaruit de kunst verdwenen zou zijn? Hoe zou onze dagelijkse realiteit er dan uitzien? Zou ze er nog uitzien? Zou er überhaupt nog iets te zien zijn? Kunst is geen luxe voor een kleine groep mensen, maar geeft iedere dag concreet vorm aan de emoties en gedachten van ons allemaal én aan de materiële wereld waarin we leven. Boeken, schilderijen, films, theatervoorstellingen, pleinen, parken, interieurdecoraties,…zijn allemaal uitdrukkingen van hetzelfde menselijke verlangen om de ervaringen van het leven een vorm te geven. Sommige vormen zijn herkenbaar, andere zijn bevreemdend en experimenteel. Sommige spreken onze emoties aan, andere ons verstand. Sommige doen ons twijfelen, andere geven ons inzicht. Over sommige zijn we het allemaal eens, over andere blijven we discussiëren. Sommige vinden we allemaal simpelweg mooi. Maakt u eens een lijstje van de kunst waarmee u dagelijks in contact komt. U zal uzelf verbazen! En waarom stuurt u uw lijstje niet op en verbaast u ons?

Mijn Dagelijkse Portie Kunst is een initiatief van Het Antwerps Kunstenoverleg (AKO).

Comments are closed.